Semnificatia viselor care incep cu litera p

 • Paralizie
  Ce inseamna daca visez Paralizie
  Sentimentul neputintei, imposibilitatea de a face fata cu succes unei situatii noi. Alternativ visul semnifica o dificultate in exprimarea emotiilor. Visul mai poate reflecta starea actuala a corpului in momentul visului, iar visul este expresia paraliziei reale.
 • Palos
  Ce inseamna daca visez Palos
  Sabie, spada, sageata reprezinta puterea, curajul, onoarea, dreptatea sau penitenta.
  In vis:
  a avea o sabie – semnifica ambitia, hotararea, senzatia de putere, dorinta de lupta;
  a fi amenintat cu o sabie – frica, teama de pedeapsa.
  Alternativ psihanaliza considera aparitia in vis a acestor obiecte ca fiind “imagini” ale simbolului falic.


 • Ce inseamna daca visez

 • Pană
  Ce inseamna daca visez Pană
  Pana reprezinta delicatetea, fragilitatea, principiul feminin, si face totodata trimitere la spiritualitate.
  In vis, pe langa semnificatiile mentionate ea poate inseamna si confort, caldura. Pene de paun - fac referire la o pozitie inalta pe scara sociala;
 • Palmă
  Ce inseamna daca visez Palmă
  Palma deschisa este un simbol al spiritualitatii, palma intinsa – simbolizeaza generozitatea, bunatatea, a fi palmuit – denota sentimentul de neapreciere, pedepsire/vinovatie, a palmui pe cineva – indica furia reprimata fata de o persoana sau situatie;
 • Papagal
  Ce inseamna daca visez Papagal
  In cultura europeana papagalul semnifica vorba multa, flecareala, lipsa simtului critic.
  In vis papagalul denota lipsa de masura in limbajul cuiva, barfa. Alternativ se face referire la excentricitatea cuiva, nevoia de atentie in raport cu cele spuse;
 • Pară
  Ce inseamna daca visez Pară
  In spatiul daco-roman para este asociata principiului feminin. Visele in care apare o para simbolizeaza fecunditatea (uterul), senzualitatea, trupul feminin.
 • Pantof
  Ce inseamna daca visez Pantof
  a schimba pantofii – schimbare de roluri, o noua abordare;
  pantofi vechi, uzati – munca grea;
  pantofi nepotriviti – obiective neclare, progres lent si laborios;
  descult – stima de sine scazuta, lipsa de incredere in propria persoana, saracie, alternativ lipsa incaltamintei sugereaza atitudinile tale ludice, momentele de relaxare;
  pantofi de copii – denota gandurile legate de copilarie, sau puritatea, vulnerabilitatea, inocenta;
  pantofi de balet - a vedea sau a purta pantofi de balet, în visul înseamnă că aveți nevoie sa abordati o anumită problemă sau situație cu atenție, grijă și hotărâre.
  Desi in trecut pantoful facea unele trimiteri la proprietate (posesie) uneori capata si atribute erotice. Interpretand variantele populare ale celebrului basm “Cenusareasa” diversi specialisti asociaza piciorul cu simbolul falic iar pantoful cu un simbol vaginal. Putem presupune deci ca pantoful de femeie in visul unui barbat si invers, cel de barbat in visul unei femei face referire la imaginea unei persoane de sex opus.

 • Parfum
  Ce inseamna daca visez Parfum
  Folosit in mai toate cultele religioase parfumul a capatat conotatii cu trimitere la spiritualitate. De regula parfumul face referire la mirosul placut.
  In vis mireasma semnifica senzualitate, sexualitate.
  Alternativ parfumul sau opusul sau mirosul neplacut fac referire la persoane, incaperi, obiecte, situatii pe care le-am intalnit si au produs un impact asupra noastra.
 • Pasare
  Ce inseamna daca visez Pasare
  Desi in trecut la majoritatea civilizatiilor pasarea era un personaj prezent in miturile si superstitiile legate de spirite si drumul lor dupa moarte, in prezent in cadrul visului, de regula pasarea intruchipeaza personalitatea visatorului, obiectivele, aspiratiile, sperantele. Alternativ pasarea este un simbol al femininului.
 • Pat
  Ce inseamna daca visez Pat
  patul simbolizeaza locul de odihna si locul de reproducere al oamenilor. Uneori mai este asociat si momentului mortii (“patul de moarte”). In general in vis acest obiect de mobilier pastreaza aceleasi simbolistici. Astfel vederea propriului pat in vis reprezinta sinele intim si seualitatea. A te trezi intr-un pat necunoscut reprezinta consecintele deciziilor luate. A fi in cautarea unui pat semnifica dificultati in recunoasterea propriilor aspecte intime (inhibare in exprimarea sexualitatii). Patul deranjat (nefacut) denota teama in fata iesirii la iveala a unor secrete, alternativ inseamna neglijenta in comportamentul sexual. Patul de moarte transpune teama in fata mortii sau a unei boli grave ce prevede un sfarsit iminent.
 • Patru
  Ce inseamna daca visez Patru
  Simbolizeaza totalitatea, plenitudinea lumii materiale. Sunt patru puncte cardinale, patru elemente cosmice (pamant, apa, aer, foc), patru vanturi, patru anotimpuri, patru evanghelii si patru evanghelisti, si tot atatia sunt calaretii apocalipsei, patru rauri curgeau in Eden. Daca in cultura romanilor patru este numarul aducator de noroc (“trifoiul cu patru foi”) in traditia japoneza numarul patru este asociat mortii.
  In psihologia jungiana patru reprezinta totalitatea persoanei, adica amalgamul tuturor proceselor psihice constiente si inconstiente. In vis patru denota stabilitate, limitari fizice, munca sustinuta si lucruri pamantesti.
 • Padure
  Ce inseamna daca visez Padure
  In secolele trecute padurea semnifica pentru unele culturi locul unor creaturi malefice sau spatiul de unde se trece spre alte taramuri. In basme si legende populare in padure isi au salasul zei sau diverse alte personaje. In acelasi timp ea apare ca un loc tainic unde omul isi gaseste hrana, tinerii idila si pustnicul linistea. De la ipostaza de natura neimblanzita la locul de reapos padurea capata note ambivalente. Desi unii interpreti o asociaza cu femininul psihanaliza moderna spune ca semnifica inconstientul.
  Astfel in vis padurea reprezinta sinele inconstient.
  A fi pierdut in padure - nevoia de limpezire a subconstientului pentru o mai buna intelegere;
  A te plimba printr-o padure – arata o faza de tranzitie sau necesitatea unei iesiri in natura;
  Incendiu forestier – sugereaza o posibila transformare insotita de unele greutati, alternativ focul scapat de sub control constituie furia dezlantuita;
  Padure deasa si/sau intunecata – indica prezenta unor angoase.

 • Paianjen
  Ce inseamna daca visez Paianjen
  In culturile africane vechi paianjenul este considerat drept cel care a ajutat la facerea lumii, iar in culturile asiatice acesta apare asociat riturilor funerare si este vazut ca o intruchipare a sufletului. In cultura europeana si in special cea romaneasca ca urmare a interpretarii modului in care el isi ucide prada, painanjenul este asociat ideii de destin si practicilor magice. De aici si interpretarea sa in vis ca fiind un semn negativ. Mai exact paianjenul din vis semnifica temerile noastre in fata unor probleme considerate ca fataliste.
 • Palarie
  Ce inseamna daca visez Palarie
  Asociata simbolismului puterii a devenit ulterior un simbol al pozitiei sociale.
  In vis - palaria reprezinta pe de-o parte dorinta noastra de afirmare si dobandirea unui rang in societate, iar pe de alta parte este legata de gandire si ideile pe care le avem.
  Schimbarea palariei (in vis) denota schimbarea modului de a gandi, de a percepe lumea.
  Alternativ, in visul unei femei palaria poate simboliza cochetaria iar in visul unui barbat sentimentului puterii, nazuinta spre un anumit statut.
 • Papusa
  Ce inseamna daca visez Papusa
  Desi ele imita persoana umana sau alte fiinte ori personaje primele aparitii ale papusii nu au avut ca “destinatie” jocul ci au reprezentat un dublu al omului, un substitut de care acesta se folosea utilizand diverse versiuni ale sale in ritualuri religioase sau magice.
  In vis - papusa are mai multe conotatii. Ea poate face trimitere la copilarie si la unele sentimente din trecut. Uneori atrage atentia asupra laturii imature a personalitatii noastre. De obicei papusa din vis ne reprezinta pe noi astfel ca, a visa o papusa care prinde viata semnifică dorințele voastre de a fi altcineva și de a scăpa de problemele tale actuale și responsabilități.
  Psihologia abisala interpreteaza simbolul papusii ca fiind un semn al lipsei de comunicare dintre constient si inconstient, caz in care visul are sarcina de a atrage atentia asupra anumitor impulsuri ce au tendinta de a se face prezente din ce in ce mai des in mintea noastra. Alternativ o papusa in visul unui barbat poate semnifica femininul, imaginea persoanei de sex opus si relatia cu reprezentatele acestuia.
 • Pamant
  Ce inseamna daca visez Pamant
  Desi in simbolistica pamantul este interpretat ca fiind unul dintre simbolurile fertilitatii, in cazul viselor rareori indica acest atribut. De obicei pamantul se refera la ideea de proprietate. Unii adepti ai psihologiei interpreteaza pamantul (ca intindere) drept fiinta constienta, in timp ce straturile subterane reprezinta subconstientul iar inaltimile zona supraconstientului, aspiratiile spirituale.
 • Păr
  Ce inseamna daca visez Păr
  Părul reprezinta un simbol al fecunditatii, bogatiei, seductiei si senzualitatii. In toate culturile lumii din cele mai vechi perioade pana in zilele noastre se pastreaza traditii legate de modul de purtare al podoabei capilare si rituri ale tunsului. Din punct de vedere social modul de purtare al parului la sexul feminin arata statutul marital al acesteia si disponibilitatea sexuala. Din punct de vedere religios parul poseda puterile dobandite de o persoana cu o purtare exemplara crestineste (sfanta).
  In vis – semnificatia parului capata valente erotice.
  A visa ca atingi parul unei persoane de sex opus indica existenta unor pulsiuni sexuale;
  A mirosi parul cuiva arata curiozitatea sexuala si nevoia stimularii senzuale;
  A pieptana pe cineva denota atentia purtata fata de acea persoana;
  A te pieptana cineva simbolizeaza o legatura de incredere si intimitate;
  A te pieptena sugereaza preocupare de sine si de imaginea ta (aspectul fizic);
  Tunsul reprezinta o atitudine de schimbare a modului de gandire. Alternativ pentru femei poate fi interpretat ca o penitenta, dezonoare, ignorare a feminitatii;
  Pilozitatea excesiva pe corp si/sau pe fata are conotatii negative in vis si traduce existenta unor idei de natura moarala sau spirituala ce contravin normelor sociale. Este perceputa ca un proces de demonizare a fiintei respective.

 • Pastor
  Ce inseamna daca visez Pastor
  Desi in simbolistica are valente religioase in vis pastorul este prezent rar si in acest caz el reprezinta orientarea, unificarea cu natura.
 • Patrat
  Ce inseamna daca visez Patrat
  In vis - pătratul semnifică puterea, soliditatea și stabilitatea. Alternativ, un pătrat indică faptul că exista unele limite în exprimare.
 • Peste
  Ce inseamna daca visez Peste
  Pestele din vis denota legatura cu viata noastra emotionala si cu subconstientul. Rareori pestele capata valente religioase in vis. Uneori este intalnita prezenta sa in vis la femeile gravide.
 • Pestera
  Ce inseamna daca visez Pestera
  Desi in trecutul indepartat ea a servit drept casa stramosilor omenirii, prin faptul ca se opune luminii si lumii vazute ea reprezinta intunericul, necunoscutul, pericolul nevazut, poarta catre o alta lume. Din aceasta perspectiva a fost asociata deseori practicilor magice. In opozitie cu aceste ipostaze pestera, grota, caverna, au fost locul in care pustnicii si-au gasit linistea.
  In vis – poate insemna refugiu, protectie prin asemanarea ei cu uterul matern. Psihanaliza interpreteaza pestera din vis ca fiind o incercare de explorare a subconstientului, descoperirea de sine.
 • Piatra
  Ce inseamna daca visez Piatra
  Piatra simbolizează puterea, unitatea, și credința neînduplecata. Totodata poate sa aiba si conotatii legate de viata emotionala semnalizand o pierdere de natura afectiva. Piatra pretioasa indica bogatia, potentialul de reusita al unui proiect.
 • Piramida
  Ce inseamna daca visez Piramida
  Piramida simbolizeaza eternitatea. In vis, de regula piramida are legatura cu misterul si spiritualitatea. Alternativ poate reprezenta longevitatea si stabilitatea.
 • Pisica
  Ce inseamna daca visez Pisica
  Simbolistica pisicii este ambivalenta din aceasta cauza si interpretarea visului devine o misiune mai greoaie. Pisica este asociata principiului feminin, senzualitatii, vietii instinctive si in acelasi timp reprezinta o incarnare a perfidiei si agresiunii.
  In cultura romaneasca ea este prezenta in unele superstitii legate de moarte, vrajitorie si casatorie.
  In visul unui barbat semnifica feminitatea, femeia eleganta si puternica dar in acelasi timp mandra, ispititoare si inselatoare.
  A vedea pisici jucandu-se exprima latura jucausa a ta. Pisica neagra inseamna teama.
  A te musca o pisica indica faptul ca intuitia incearca sa iti spuna ceva.
  Teama de pisica in vis arata teama de reprezentantele sexului frumos.

 • Pitic
  Ce inseamna daca visez Pitic
  Piticul este un personaj asemanator omului dar de dimensiuni mici. De regula legendele in care apar ii infatiseaza mai intotdeauna ca posedand anumite puteri magice.
  In vis - un pitic poate însemna un aspect al personalitatii, care nu este pe deplin dezvoltat sau a fost reprimat. Va simtiti inferior sau nesemnificativ. Piticul sau silueta diforma reprezinta o latura a propriei noastre persoane ce nu functioneaza conform expectantelor, o parte care este posibil sa se fi blocat in copilarie.
  Alternativ in vis pot face trimitere la anumite situatii misterioase cu care ne confruntam.
 • Ploaie
  Ce inseamna daca visez Ploaie
  Ploaia inseamna lacrimile si eliberearea emotionala. Alternativ ea poate semnifica fertilitatea si innoirea, curatirea.
 • Pod
  Ce inseamna daca visez Pod
  Componenta a drumului simbolic reprezinta o parte cu semnificatie in calea drumetului.
  In vis – podul inseamna perioada de tranzitie, un nod critic in viata, o decizie importanta.
  Pod peste apa arata ca schimbarea are loc in plan emotional.
  Caderea de pe pod in apa indica o putere a emotiilor ce ne impiedica sa mergem mai departe.
  Podul mai poate fi interpretat si ca o oprtunitate.
 • Porumbel
  Ce inseamna daca visez Porumbel
  Inca de pe vremea paganilor porumbelul a semnificat dragostea, puritatea, iar perechea de porumbei era considerata un simbol al armoniei conjugale si dragostei impartasite, idee ce se regaseste din plin si in spatiul romanesc. Odata cu crestinismul imaginea acestei pasari a capatat si valente religioase, ocazie cu care intruchipeaza sufletul, Duhul Sfant, pacea. Porumbelul în vis simbolizează pace, liniște, armonie, afectiune si inocenta. În special, a vedea un porumbel alb în visul tău reprezintă loialitate, dragoste, simplitate, blândețe și prietenie. O pereche de porumbei semnifica o viață plină de bucurie, iubire, liniste, placere si securitate. Rareori porumbelul poate constitui un simbol religios in vis.
 • Potcoava
  Ce inseamna daca visez Potcoava
  Este larg raspandita ideea conform careia potcoava reprezinta un obiect aducator de noroc. Uneori ea este asociata nuntii. In general la persoanele superstitioase potcoava apare in vis si semnifica sansa, buna desfasurare a lucrurilor.
 • Potop
  Ce inseamna daca visez Potop
  Potopul, inundatia reprezintă probleme emotionale si tensiuni, emoțiile reprimate care te coplesesc. Se poate lua in considerare faptul ca ele semnifica indicii cu privire la cazul în care in viata de veghe exista stres si tensiune. O altă interpretare ar putea fi dorinta ta de a șterge totul si a modela un alt viitor.
  Un potop blând indică faptul că grijile legate de o anumită problemă vor fi în curând spulberate. Mai rar visul se interpreteaza ca o pedeapsa divina.
 • Praf
  Ce inseamna daca visez Praf
  Praf în visul tău sugerează ignoranta si neglijenta.
 • Plutire
  Ce inseamna daca visez Plutire
  Plutirea reprezinta supravietuirea, echilibrul, satisfactia.
  In vis – a pluti in apa semnifica un calm in viata emotionala, control asupra sentimentelor. A pluti in aer denota rezolvarea problemelor si trecerea peste obstacole. O alta interpretare mai poate sugera ratacirea, lipsa de perspectiva.